Kdoulová marmeláda

9. října 2014 v 11:34 | Zdenka |  Dobroty
Přítel mi přinesl kdoule, strom kdouloň obecná, musela jsem kouknout na net, co si s nima počít :-) Že se z nich dělá marmeláda, to jsem věděla, ale že dokonce daly vzniknout tomu slovu, to už jsem netušila - portugalsky: marmelo :-)


Dužnina a šťáva léčí problémy v ústní dutině a krku,semena a čaj působí mírně projímavě a jsou dobré na respirační problémy, tak to jsem vyčetla v knize Ekozahrada od p. Jaroslava Svobody :-)) Prý se dají jíst i syrové, ty moje byly tak tvrdé, že jsem je sotva rozpůlila :-D Takže má první pasírovaná marmeláda....


...uvařeno....


....propasírováno....


....a už vařím s cukrem, kdoulí jsem měla 2kg, cukru jsem dala 1,2kg, bylo to opravdu hodně kyselé.....


....a pár skleniček mám...


...a ochutnávka :-)) Je výborná nakyslá a i bez Gelfixu, krásně tuhá, kdoule mají hodně pektinu :-))
Když jsem ji dělala, tak jsem si říkala, že nikdy více, ale po ochutnání se do ní asi ještě někdy pustím :-))

Tak a jak mě upozornila Dáša, mám to celé špatně :-D Marmeládu jsem uvařila z plodů kdoulovce lahvicovitého :-)) Tyto malvice se jedí po uvaření, mě to bylo divné.....A naše babičky je dávaly do šatníku na provonění prádla, perfektně prý nahradí citron, syrové nastrouhané a vymačkané, tak tomu teda věřte, to mám vyzkoušené :-))



A nakonec Natálčiny vyřezané dýně, včera jsem ji koupila dvě další, tak ještě budou i jiné :-))
Přeji vám krásné dny :-))
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | Web | 9. října 2014 v 11:58 | Reagovat

Tak marmeládu z  gdoulí jsem ještě nikdy nevařila. Nemáme kdoule a ani nikdo kolem nás. ;-)

2 Jitka Jitka | Web | 9. října 2014 v 11:59 | Reagovat

Gdoule je blbě. Opravit zpětně to nejde, tak tam ta moje ostuda zůstane. :-D

3 Martia Martia | Web | 9. října 2014 v 12:39 | Reagovat

Kdoule neznám...ale ted díky tobě vím co to je a že jde z nich velká dobrota ;-)měj se moc hezky...

4 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 9. října 2014 v 12:48 | Reagovat

[1]: Jitko, taky bych nevařila, kdybych je nedostala ;-)  :-D Ale je pravda, že pořídit jsem si ji na zahradu chtěla :-) Prosím tě překlep sem, překlep tam ;-)

[3]: Marti, tak to jsem ráda, že to pro tebe bylo poučné :D

5 dáša dáša | E-mail | Web | 9. října 2014 v 13:00 | Reagovat

Natálka vyřezala krásně dýně :-)

6 dáša dáša | Web | 9. října 2014 v 13:07 | Reagovat

Ještě jsem nechtěla skončit :-D
My máme doma už velkou kdouli, kupovala jsem ji na Floře v Olomouci asi před 15ti lety ( spolu s černým jeřábem, moruší a oskeruší ).
Kdoule je poživatelné po přemrznutí.
Divila jsem se barvě slupky, kterou máš světle zelenou, já mám kdoule s hnědou slupkou a jsou měkké, po přejítí mrazem se úplně roztékají.To jen tak k věci.
Hlavně Zdeni, že vám chutná :-)

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. října 2014 v 13:39 | Reagovat

Takovou marmeládu jsem nikdy nejedla ani nevařila. Ale kyselá může být dobrá. :-)

8 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 9. října 2014 v 14:13 | Reagovat

[6]: Dáši, děkuji za upozornění, už jsem to trochu napravila :-) Na tebe zkušenou ekozahradnici nemám :-D , z těch stromečků co máš ty, já mám jen černý jeřáb ;-)  :-) A za Natálku děkuji :-)

[7]: Je moc dobrá ;-)  :-)

9 Libby Libby | E-mail | Web | 9. října 2014 v 18:14 | Reagovat

Zdeni, kdouli znám, keř má nádherné růžové květy :-) Jablíčka krásně voní, kdysi se dávala do skříně a krásně ji celou provoněla :-) Marmeládu jsem ale ještě z nich nejedla :-) Dýně jsou krásné, Natálce se vyvedly :-) Hezký večer

10 Jana Jana | Web | 9. října 2014 v 19:32 | Reagovat

Zdeni, máme keř, ale barvy žluté a tvrdé jako šutr :o) a dýně závidím, v tom dobrém neboť doma mám jen pr malých...Měj se hezky

11 Lada Lada | Web | 9. října 2014 v 20:18 | Reagovat

Tak vidíš - máš novou zkušenost a dobrotu a já jsem o něco chytřejší. Vím, že kdoule existují, ale nikdy jsem je neviděla. Pa a měj se krásně. :-)

12 beallara beallara | Web | 9. října 2014 v 20:30 | Reagovat

Zdeni, víš co mě dostalo???...ten džemík efektně namazaný na tmavém chlebu...ten pokus o zdravý životní styl se cení :-D  :-D  :-D  :-D

13 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 9. října 2014 v 21:45 | Reagovat

Maminka ji měla na zahradě, marmeládu jsme nikdy nedělali, ale do prádla jsme je dávali, to vonělo krásně. Dýně jsou parádní

14 Zdenka Zdenka | E-mail | 9. října 2014 v 22:11 | Reagovat

[9]:Ano, Libuško to bylo první, co mi to přivezl za mrňavá zelená jablíčka :-D Za Natálku díky :-)  :-)

[10]: Jani právě, že byly příšerně tvrdé O_O , my taky kupovaly, slimáci nám ty naše sežrali :-(

[11]: Ladi, já je taky viděla poprvé :-)

[12]: Počkej, to není žádný pokus, já jim takhle pořád :-P No tak ta marmeláda, ta je přece domácí... :-)

[13]: Maruško, zkusila bych je do prádla, ale četla jsem, že kolem nich má proudit vzduch a já mám ty skříně narvané :-D

15 Ajka Ajka | Web | 9. října 2014 v 22:56 | Reagovat

Kdoulovou jsem ještě nedělala. Sice kdoulovník jsme měli, ale to co na něm rostlo, se za gdoule určitě požadovat nedalo ;-)  :-D

16 Luďka Luďka | Web | 10. října 2014 v 0:58 | Reagovat

O kdoulích jsem toho slyšela dost,ale nikdy jsem s nich nic nedělala.Na zahrádce mám keř kdoulovce taky má jablíčka které jsou tak trpká že to není možné sníst,a do skříně jsem je dala poprvé a naposled vůbec nevoní a nakonec mi ve skříni shnily.Takové mám já zkušenosti s kdoulovcem proto že jsem byla přesvědčená,že mám kdouli! :-D

17 Zdenka Zdenka | E-mail | 10. října 2014 v 7:33 | Reagovat

[15]:Tak pokud to byl kdoulovec, tak jeho plody jsou jen malvice, ale jsou to ta co mám vyfocená :-) Když si hned na začátku spleteš kdouloň s kdoulovcem, tak je to těžké :D Ještě, že mě Dáša upozornila ;-)

[16]: Luďko, ony se ani syrové nejedí a jsou hrozně tvrdý, co mi to dalo, než jsem to přepůlila O_O Kdoulovec patří do skříně, ale na volné místo, to já teda ve skříni nemám :-D Nejsi sama, kdo si je plete :D Kdouloň kvete červeně a kdoulovec růžově, teď jsem hrozně chytrá :D  :D

18 Maryša Maryša | E-mail | 10. října 2014 v 9:21 | Reagovat

Zdeni, tak kdoule mám, ale na ozdobu, pěkně voní a jsou takové sametové, trhám si je na sídlišti, když chodím hlídat Elišku. :-) Ale že je z nich dobrý kompot nebo marmeláda to jsem nevěděla :-?. Tady se člověk doví hodně fajn věcí :-) Natálce se dýně povedly, teď jsem sehnala na kompot, manža má moc rád, ale já stojím u zavařování hodiny ;-). Dnes měj krásný den, svítí sluníčko a je docela teplo Maryša :-)

19 Zuzana Zuzana | 10. října 2014 v 10:40 | Reagovat

Natálka je šikulka:-) S kdoulí jsem se setkala, ale uvařit z nich marmeládu bych asi nenašla odvahu. I když tak přemýšlím, možná, že to byl ten kdoulovec - byl to spíš keř a zjara krásně kvetl. Plod se po utržení tak krásně seschl do varhánků a vypadal pak jako plizovaný.ahoj Zuzana

20 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 10. října 2014 v 17:54 | Reagovat

[18]: Maryško, to tvoje přání pěkného dne nepomohlo :-) Taky mám to blogování ráda, že se člověk dozví spoustu věcí :-D Ty jsi teda vzorná manželka ;-)  :-) U nás teda dnes nezasvítilo :-(

[19]: Zuzanko, díky za Natálku :-) No já už snad vím který je který :D Ale marmeláda je opravdu dobrá ;-)  :-)

21 Toňa Toňa | E-mail | Web | 11. října 2014 v 22:13 | Reagovat

Zdeni, marmeláda vypadá skvěle.Zase mám díky Tobě více rozšířený obzor, nikdy jsem ji zatím nechutnala a plody myslím ani neviděla nikde v obchodě. Natálka je moc šikovná - dýně vypadají skvěle. :-) Moc zdravím Tonina

22 Zdenka Zdenka | E-mail | 14. října 2014 v 9:48 | Reagovat

[21]:Toni, to teda nevím jestli se dají koupit ;-)  :-) Taky jsem je asi nikdy v obchodě neviděla...Taky tě moc zdravím :-)

23 Helena Helena | Web | 14. října 2014 v 10:57 | Reagovat

Tenhle článek jsem nějak přehlédla Zdeni. Já kdoule dostala, vypadají jako hrušky, ale jsou dva druhy. Krásně voní, ale bývají pro uchování často napadeny škůdci. 6 mám odložených na želé, které chutná skvěle. A víš, co jsem vyrobila? Kdoulový likér, vyfotím a dám na blog. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama